Turizm toplumlar arasında sosyal, kültürel, çevresel, fiziksel, politik ve tıbbî açıdan dünya geneline yansıyan en önemli sektörlerin ve endüstrilerin başında gelerek toplumsal, sosyal, kültürel, ekonomik ve tıbbî çevrede önemli etki ve değişimlere yol açmaktadır. Turizm bir yandan toplumların ve bireylerin birbirleriyle kaynaşmasına, sosyal, kültürel ve fizikî ve çevresel turizm ögelerinin ve çekiciliklerinin arttırılmasıyla kaynakların kullanılmasına ve böylece çevrenin değerini arttırmakta, turizme katılanların bireysel, grupsal ve toplumsal tatmin duygunun giderilmesine önemli olumlu katkılar sağlar.
Turizmin bu önemli olumlu katkılarına karşılık iyi yönetilmeyen turizm hizmetleri ve endüstrisi, aynı zamanda ekonomik dengesizliklere, toplumsal yapı ve dokunun olumsuz etkilenmesine sosyal ve kültürel kirlenmeye, tabiatın tahrip edilmesine, turizm çalışanları olan turizmcilerin ve turist sağlıklarını da olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler daha çok gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu kitapta turizm hizmtelerinin bileşenlerinin ve boyutlarının sağlık kavramı açısından incelenmesi yapılmaktadır. Sağlık; hastalık olmamasının yanı sıra, fizikî, bedensel, sosyal ve ruhsal yönden iyilik haliyle açıklanmaktadır. Bu açıdan turizm hizmetlerinin de çevresel, tıbbî, sosyal, psikolojik, işletme, turizm çalışanı ve turistlerin sağlığı ve iyilik hali incelenmiştir.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Sevgili okur,
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak sadece kadınların görevi değildir. Toplumda cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması her bireyin ödevidir. Ben de bir bilim insanı olarak ne yapabilirim sorusunun cevabını uzunca süre aradım. Yaptığım meslek ve çalışma alanımdaki sorunları tespit etmenin ödevimi yerine getirmenin en iyi yolu olduğunu düşündüm. Bunu yaparken de kadınlar hakkında erkeklerin daha çok ahkam kestiği mecliste, gazetelerde, televizyon ve radyolarda, üniversitelerde, sokaklarda yapıldığının aksine sadece ve sadece kadınların sorunları özgürce dile getirecekleri bir ortak alanı yaratmak istedim.
Araştırmanın iki temel çatı üzerine kurulduğu söylenebilir. Bunlardan ilki, turizmi; biyolojide yüzyıllardır kullanılan ve bilimselliği kanıtlanmış taksonomi vasıtasıyla turizmi kapsayan-kapsanan ekseninde sınıflandırmak; ikincisi ise yukarıda bahsedilen kavram açımlaması ile bir türün anlamsal ayrıştırmasını yapıp oluşturulan “Hiyerarşik Turizm Taksonomisi” (HTT) modelindeki yerini belirmektir. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış, mevcut tanımlar epistemolojik olarak incelenmiş, turizm teorisinde çalışmaları bulunan akademisyenlerden birincil veri toplanmış, bu veriler nitel yönden analizlere tabi tutulmuş ve çalışma çıktısı olarak da Ek 1’de verilen özgün turizm sınıflandırma modeli (HTT Modeli) oluşturulmuştur.