Kitabımız Anadolu’nun en eski dönemlerinden Perslerin Anadolu’yu istila ettikleri döneme kadar olan kısmı kapsamaktadır. Siyasi ve kültür tarihine dair belli başlı konuların anlatıldığı kitap, Anadolu insanının binlerce yıllık yaşam serüveninin kısa bir özeti niteliğindedir. Anadolu’nunu eski çağlarının ana hatlarıyla anlatıldığı eserin, Anadolu Uygarlıkları hakkında merak edilenleri büyük ölçüde gidereceği kanaatindeyiz. Diğer tarafatan binlerce yıllık geçmişe sahip Anadolu coğrafyasında yaşayan kültürleri bir kitap haline getirmenin zorluğu herkesçe malumlarıdır. Zira her dönemi ayrı kitaplar oluşturabilecek kapsamda olan Anadolu’nun eskiçağ tarihini bir kitaba sığdırmak zordur. Giderek artan kazılarla elde edilen bulguların her geçen gün yeni bilgi ve yorumları da beraberinde getireceği düşünülürse böyle bir çalışmanın zorluğu daha iyi anlaşılabilir.Kitabımız Anadolu’nun en eski dönemlerinden Perslerin Anadolu’yu istila ettikleri döneme kadar olan kısmı kapsamaktadır. Siyasi ve kültür tarihine dair belli başlı konuların anlatıldığı kitap, Anadolu insanının binlerce yıllık yaşam serüveninin kısa bir özeti niteliğindedir. Anadolu’nunu eski çağlarının ana hatlarıyla anlatıldığı eserin, Anadolu Uygarlıkları hakkında merak edilenleri büyük ölçüde gidereceği kanaatindeyiz. Diğer tarafatan binlerce yıllık geçmişe sahip Anadolu coğrafyasında yaşayan kültürleri bir kitap haline getirmenin zorluğu herkesçe malumlarıdır. Zira her dönemi ayrı kitaplar oluşturabilecek kapsamda olan Anadolu’nun eskiçağ tarihini bir kitaba sığdırmak zordur. Giderek artan kazılarla elde edilen bulguların her geçen gün yeni bilgi ve yorumları da beraberinde getireceği düşünülürse böyle bir çalışmanın zorluğu daha iyi anlaşılabilir.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
Kimlik, modern dönemlerde üzerinde en çok tartışılan kavramlardan biridir. Modern toplumlarda kendini gittikçe daha fazla göstermeye başlayan kimlik bağlamındaki sorun ve bunalımlar, konu üzerinde çalışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Türkiye’de de kimlik çerçevesinde tartışmalar devam etmektedir. Bugün ortaya çıkan kimlik sorunlarını doğru anlayıp, çözüm önerileri üretebilmek için, konuya tarihsel bir perspektifte bakmak gerekmektedir.
Bu kitapta, Tanzimat döneminden başlanarak çok partili hayata geçene kadar ki dönemde Türk milli kimliğinin inşası irdelenmiştir. Osmanlı Devleti’nde uygulanan kimlik inşa stratejileri ile Tek Parti Dönemi Türkiye’sinde hayata geçirilen uygulamalar arasındaki devamlılık ve kopuş noktaları ele alınmıştır.
Eski halklar arasında atlı arabaların kullanımının ortaya çıkışı, bilim insanları tarafından uzun yıllardır üzerinde tartışılan bir konudur. Atların ve savaş arabalarının yalnızca savaş sanatına katkıda bulunmadığı, aynı zamanda eski toplumların sosyal yapısında da önemli, değişimlere yol açtığı bilinmektedir.
Konunun genişliği itibarıyla bazı sınırlandırmalar getirerek oluşturulan bu kitabın ilk bölümünde atların evcilleştirilme süreci ve bunların insan hayatındaki rolü üzerine durulmaktadır. Ancak buradaki amaç ilk evcilleştirilen at türünü ve onun ilk evcilleştirildiği yeri, toplumu bulmak zor değildir.
İkinci bölümde tekerleğin gelişimi ve tekerlekli araçların ilk kez ortaya çıktığı kültürler ve bu kültürde araçların hangi amaçlarla kullanıldığına vurgu yapılmıştır.
Üçüncü bölümde ise savaş arabalarının ortaya çıktığı kültürler ve yine bu kültürlerin bu araçları hangi koşullar altında ve hangi amaçlarla kullanılıdığı değerlendirilmiştir